Fezen

A Fezenről. Kívülről, belülről. Klubról, Rádióról, Fesztiválról. Képpel, betűvel, videóval… Szólj hozzánk itt, vagy írj a fezenblog[kukac]gmail[pont]com címre.

Facebook

Friss topikok

2010.08.30. 17:29 fezen

Nirvana – Metallica híd a Fezenen

A tavalyi Fezen egyik legjobban várt fellépője volt a Therapy? – Udo mellett – akkor azonban a frontember, Andy Cairns szemműtétje miatt meghiúsult a koncert. Idén mindenképpen szerették volna kárpótolni a rajongókat, így a Volt fesztiválos felkérés ellenére a Fezenen láthatjuk majd az észak-ír csapatot.

Miközben Magyarországon éppen rendszert váltottunk, Észak-írországban Andy Cairns – gumiipari minőségellenőr – azzal töltötte napjait, hogy legalább olyan szinten megtanuljon játszani a kölcsönkért basszusgitáron, hogy rögzíteni tudja négyszámos demóját. Úgy ahogy abszolválta a feladatot, de rájött, hogy egyszerűbb lenne a dolga, ha bevenné alakulófélben lévő zenekarába a basszusgitár gazdáját is, Michael McKeegant. Ettől, vagyis 1989-től számítjuk a Therapy? zenekar létezését.

1994-re már túl voltak több kis-és nagylemezen, amikor Troublegum címre keresztelt albumuk meghozta számukra az igazi sikert. Az akkori legnagyobb zenecsatorna, az MTV legkedveltebb zenekara lett a Therapy?. Klipjeik folyamatosan műsoron voltak, és a világon szinte nem is létezett olyan ország, ahol ne vezettek volna valamilyen slágerlistát. Természetesen a sikerrel járó fesztivál fellépésekből, és nagy stadionkoncertekből is kivették részüket.


Többször nyilatkozták, hogy zenei inspirációjukat – a kezdeti időkben – nagyrészt az amerikai post-punkból merítették. Ez a „punkos hozzáállás” később is jellemezte a zenekart. A kereskedelmi siker után nem maradtak a bevált slágereknél, következő albumuk jóval sötétebb zenei és szövegvilággal rendelkezett. A több mint 20 év során mindig azt játszották, amihez éppen kedvük volt, hol kísérletezőbb, hol slágeresebb albummal jelentkeztek. A 21 éves trióban az állandóságot az énekes-gitáros Cairns és a basszusgitáros McKeegan jelenti, dobost többet is elfogyasztottak. Székesfehérvárra a már több mint 7 éve stabil tagnak számító Neil Cooperrel érkeznek.

 

Az észak-ír zenekarnak sikerült elérnie, hogy a metál és az indie rajongói is egyformán szeressék őket, vagy ahogy frappánsan fogalmazni szoktak velük kapcsolatban: a Therapy? a híd a Nirvana és a Metallica között. Ez a „híd”, szeptember 10-én, a Fezenen kapcsolja majd össze a különböző stílusok rajongóit.
 

(A cikk az fmh.hu-n is megtalálható)

1 komment

Címkék: fesztivál székesfehérvár therapy fezen


A bejegyzés trackback címe:

https://fezen.blog.hu/api/trackback/id/tr1002259270

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bukatti 2010.09.08. 14:03:42

A sátorozók feje fölé sem volna rossz valami nagyobb sátrat felhúzni...szarrá fogunk ázni :S
süti beállítások módosítása